Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A kassai Korán

A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.

2022. 09. 29. – 09:32

Ötödikes diákok a piarista könyvtárban

Budapest XIV. Kerületi Jókai Mór Általános Iskola 5. évfolyamos diákjai látogatták meg intézményünket. A tanulóknak röviden bemutattuk piarista rend hazai művelődés történetében játszott szerepét, ugyanakkor a program összeállításánál arra törekedtünk, hogy felvillantsuk a szerzetesség és az egyház elmúlt évszázadokban játszott társadalom- és kultúrtörténeti szerepét, az emberek mindennapjait formáló hatását.


 

Az épületbejárás során a gyerekek megtekintették a piarista kápolnát, illetve a jelentősebb hazai szerzetesrendekről és azok oktatásban betöltött szerepéről hallhattak a rövid előadást. A könyvtárban azt a folyamatot követtük nyomon, hogy az idők folyamán miként alakult ki a könyv ma ismert formája, hogyan változott a könyvek használati módja, s hogy miként lettek sokféle ismeret hordozóivá. Láthattak az ötödikesek pergamenlapot, vízjeles papírt, 750 éves kódexet éppúgy, mint 450 éves könyvet, 300 éves orvostudományi munkát, és belelapozhattak 17. századi tankönyvekbe is.

 

A piarista szabadulószoba feladatai révén pedig a gyerekek a piarista múlt egy-egy mozzanatát élményszerűen, interaktívan ismerhették meg. Az diákok a délelőttöt a kápolna orgonájának a megtekintésével zárták.

 

 

Esemény ideje
Kincseinkből
Ki
2023. 06. 20. – 09:22