Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Az első könyv a távcsőkészítésről avagy Galilei és a piarista oktatás

A piarista oktatás elindulása új szemléletet hozott a természettudományos oktatás rendszerébe a 17-18. században. Kalazanci Szent József fontosnak tartotta az olvasás és írás mellett a matematika oktatását is, mint a diákoknak kenyeret adó, praktikus tudományt. Ebben a szellemben tanítottak Kalazancius későbbi követői is, akik közül a firenzei piaristák szoros kapcsolatba kerültek Galileo Galileivel is, egyfajta titkári feladatokat is vállalva a tudós mellett. Galilei gyakorlati megfigyeléseken alapuló tudományos elvei pedig átkerültek a piarista oktatás elemei közé.

2022. 09. 28. – 09:29

Medvigy Mihály piarista tanár liturgikus könyvkülönlegessége

„Bölcsesség, igazhívők, hallgassuk a szent evangéliumot! Szent N. evangéliumának olvasása”

Ezzel a fennhanggal kezdődik a bizánci rítusú egyházakban az evangélium felolvasása. A liturgia keretében nem a mindennapokra szánt Bibliából hangzik el az Örömhír, hanem külön erre a célra készített Evangéliumos Könyvből (görögül: Euangelion). Mindig a templomok oltárasztalán helyezkedik el -szemben a latin egyház gyakorlatával, emiatt szépen megmunkált, díszes, fémveretes borítóval rendelkezik.  A mellékelt képen egy ilyen, könyvtárban őrzött mű látható. Kötése vörös bársony, sárgaréz veretekkel, a sarokveretek a négy evangélistát ábrázolják attributúmaikkal, a középvereten Krisztus feltámadása látható. A kötet ószláv nyelvű, illusztrált, Moszkvában nyomtatták 1900-ban. Az első tábla belső oldalán az adományozó bejegyzése szerepel. Evangéliumos Könyv

„Gyújtsd föl szíveinkben, emberszerető Urunk, istenséged ismeretének tiszta világosságát, nyisd meg lelki szemeinket evangéliumi tanaid megértésére! Oltsd belénk a te boldogító parancsolataid félelmét, hogy minden testi kívánságot legyőzvén, lelki életet éljünk, mindent tetszésed szerint gondolva és cselekedve! Mert te vagy lelkünk és testünk megvilágítója, Krisztus Isten, és téged dicsőítünk kezdetnélküli Atyáddal, legszentebb, jóságos s elevenítő Lelkeddel együtt, most és mindenkor s örökkön-örökké. Amen.”

(Imádság Aranyszájú Szent János Isteni Liturgiájából)

 

 

 

Boros Gergely

Esemény ideje
2022. 09. 21. – 09:06