Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A cseh Károli-Biblia

 A Biblj Swatá… [1596] Kralicei Bibliaként ismert a szakirodalomban. A Kralicei Biblia a cseh kultúrára gyakorolt nyelvi, vallási, irodalmi hatása hasonló, mint a németeknél a Luther-Biblia, az angolok Jakab király Bibliája, vagy hazánkban a Károli Gáspár által készített fordítás.

2022. 09. 22. – 09:16

Könyvajánlók

"Élnek a relék!" - Kovács Mihály SchP Mikromatjának újjáéledése

Magyarország első informatikatanára (akkori nevén kibernetika) volt Kovács Mihály (1916-2006) piarista tanár. Az ő nevét viseli a budapesti Piarista Gimnázium fizika tanterme, amit talán az ország legszebb panorámájú fizika tanterme. Ebben a teremben került megrendezésre 2022. szeptember 30-án az idei év Kutatók Éjszakája rendezvénysorozata keretében a Neumann János Számítógéptudományi Társaság Mikromat-replika bemutatója. 

Kovács Mihály piarista fizikatanár a 60-as években kibernetika és fizika szakkörökön igyekezett a gyerekekkel megismertetni az akkori kor technikai színvonalának lehetőségei között a kibernetika/vezérléstechnika/informatika alapjait, ami a mai informatika oktatásának közvetlen előzménye volt. A szakkörökön kibernetikai játékok építése is folyt. Ezek közt kiemelkedő volt a Mikormat nevű kibernetikai játékgép megalkotása. A játékot egy Minivac 601 nevű építőkészlet továbbfejlesztésével, Kovács Mihály ötlete és útmutatása mellett a gimnázium diákja Woynarovich Ferenc (ma fizikaprofesszor) alkotta meg. Az 1966-ban készült prototípus a "Tücsök" nevet kapta. A kis mértékben módosított építőkészletet Mikromat névvel kezdték sorozatgyártani és forgalmazni.

Mikromat  A kibernetikai játékkészlet gyorsan elterjedt. Kovács Mihály a használatához egy vezérkönyvet is alkotott, ami bemutatja a készlet működését, példákat tartalmaz a kipróbáláshoz. A vezérkönyv honlapunkról letölthető.

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság szegedi informatikatörténeti kiállítása készítésekor merült fel az igény, hogy a látogatók gyakorlatban is kipróbálhassák a Mikromatot, melyhez egy replika építése volna szükséges. A Mikromat replikáját mutatták be az idei Kutatók Éjszakája rendezvényen.

Az előadások sorát Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya levéltárosa és Görbe László SchP piarista fizika tanár nyitotta Kovács Mihály életútjának és munkásságának bemutatásával. Az NJSZT részéről dr. Megyery Károly és Képes Gábor beszélt a Mikromat jelentőségéről és a replikával kapcsolatos tervekről. Dr. Woynarovich Ferenc, a Tücsök, így a Mikromat megalkotója ismertte a játék megalkotásának történetét.  Woynarovich Ferenc

Vid Gábor mérnök a Mikromat replika tervezője bemutatta az új eszközt, ami már korszerű technikai eszközöket használ. Például a replikánál lehetőség van miniszámítógéphez csatlakoztatni az eszközt, ami szélesre tárja a felhasználási lehetőségeket.

Bemutatták, hogy a mai informatika oktatásban is újra helyet kaphatna a Mikromatnak ez a megújított változata. A Mikromat replikához készülő, Kovács Mihály vezérkönyvét megújító új kézikönyv és a replika megépítéséhez szükséges dokmentáció ingyenesen elérhetővé válik a NJSZT fórumain és könyvtárunk honlapján is.

A replikák pedig élőben is kipróbálhatóak a szegedi informatikatörténeti kiállításban.

   
   
   
   
Esemény ideje
2022. 10. 03. – 09:33