Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A felvilágosodás korának irodalma

Könyvtárunk nagy számban őrzi a felvilágosodás korának magyar irodalmi emlékeit. A piarista rend tagjai maguk is tagjai voltak ennek a szellemi irányzatnak, jelentős művekkel járultak hozzá a magyar irodalom kincsestárához.

Könyvtárunk állományában lévő eredeti művek:

Folyóiratok:

2023. 01. 15. – 07:35

Könyvajánlók

Böszörményi Géza: A magyar piaristák 1950-ben

Cím és szerzőség
Főcím
A magyar piaristák 1950-ben
Alcím
szétszóratás és újrakezdés
Szerző
Böszörményi Géza SchP (írta és az iratokat vál.)
Megjelenési adatok
Kiadás helye
Budapest
Kiadó
Piarista Tartományfőnökség
Megjelenés éve
2007
Sorozati cím
Magyarország piarista múltjából
Sorszám
2.
ISSN
1789-1566
ISBN
978-963-06-3901-9
Ismertető

"Az ávósok azután a kaput és minden ajtót puskatussal bevertek, függetlenül attól, hogy nyitva volt-e vagy zárva (...) Berontottak a szobába. (...) Az elsők ránk üvöltöttek: " Fal felé fordulni! Kezeket föl! Féllábra állni!" Utólag megsaccolni sem tudom, mennyi ideig tarthatott ez, de biztos, hogy legalább két óra hosszat. Akik átvonultak, belénk rugdostak, nyakleveseket adtak, gumibottal ütöttek, szuronyukkal böködtek felénk, stb."

1950 nyarán a kommunista diktatúra "megegyezésre" akarta kényszeríteni a magyar katolikus egyházat. Ezért internálták az országban élő szerzetesek mintegy negyedét (közel 3000 főt, köztük 50 piaristát), majd megtiltották a rendek működését, és elvették épületeiket. Bár a kikényszerített "megegyezés" alapján a piarista rendet végül a hatalom nem számolta föl teljesen, hanem két iskolára korlátozta működését, az 1950. év a rend magyarországi történetének legsúlyosabb megpróbáltatását jelentette.

"A szerzetesek a padláson laktak a földön, matracon, egymás mellett. (...) A püspöki palota kápolnájában miséztek. (...) Próbálták hasznosan tölteni az időt: angoltanfolyamot tartottak, jó hangulatú Kalazancius-ünnepélyt rendeztek, kugliztak, a nővérek pedig énekkart szerveztek."

Főtéma
Csatolmány Méret
mpm02-piaristak1950-web.pdf 7.09 MB