Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Biblia Parisiensis (XIII. század közepe)

Könyvtárunk egyik féltett kincse, legrégibb kéziratos kódexünk az ún Biblia Parisiensis. A kötet a XIII. század közepén készült párizsi kódexmásoló műhelyben. Íróanyaga nagyon finom vékony pergamen (velum). A szöveget ún. littera parisiensis írással valószínűleg egy személy írta. A kódex elején megcsonkult, a hiányzó két levelet (Szt. Jeromos bevezetése a Vulgata szövegéhez) a 19. század elején, az újra kötéssel egy időben pótolták, és littera parisisensist utánzó írással kiegészítették.

2023. 01. 14. – 22:09

Böszörményi Géza: A magyar piaristák 1950-ben

Főcím
A magyar piaristák 1950-ben
Alcím
szétszóratás és újrakezdés
Szerző
Böszörményi Géza SchP (írta és az iratokat vál.)
Kiadás helye
Budapest
Kiadó
Piarista Tartományfőnökség
Megjelenés éve
2007
Sorozati cím
Magyarország piarista múltjából
Sorszám
2.
ISSN
1789-1566
ISBN
978-963-06-3901-9
Ismertető

"Az ávósok azután a kaput és minden ajtót puskatussal bevertek, függetlenül attól, hogy nyitva volt-e vagy zárva (...) Berontottak a szobába. (...) Az elsők ránk üvöltöttek: " Fal felé fordulni! Kezeket föl! Féllábra állni!" Utólag megsaccolni sem tudom, mennyi ideig tarthatott ez, de biztos, hogy legalább két óra hosszat. Akik átvonultak, belénk rugdostak, nyakleveseket adtak, gumibottal ütöttek, szuronyukkal böködtek felénk, stb."

1950 nyarán a kommunista diktatúra "megegyezésre" akarta kényszeríteni a magyar katolikus egyházat. Ezért internálták az országban élő szerzetesek mintegy negyedét (közel 3000 főt, köztük 50 piaristát), majd megtiltották a rendek működését, és elvették épületeiket. Bár a kikényszerített "megegyezés" alapján a piarista rendet végül a hatalom nem számolta föl teljesen, hanem két iskolára korlátozta működését, az 1950. év a rend magyarországi történetének legsúlyosabb megpróbáltatását jelentette.

"A szerzetesek a padláson laktak a földön, matracon, egymás mellett. (...) A püspöki palota kápolnájában miséztek. (...) Próbálták hasznosan tölteni az időt: angoltanfolyamot tartottak, jó hangulatú Kalazancius-ünnepélyt rendeztek, kugliztak, a nővérek pedig énekkart szerveztek."

Főtéma
Csatolmány Méret
mpm02-piaristak1950-web.pdf 7.09 MB