Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A kassai Korán

A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.

2022. 09. 29. – 09:32

Könyvajánlók

Fedezd fel a piarista gyűjteményeket!

Könyvtár-, levéltár-, és múzeumpedagógiai foglalkozások a piarista gyűjteményekben (2023/24. tanév)

A piarista rend gyűjteményei szeretettel várják diákcsoportok látogatását Budapest szívében, a Duna-parton álló piarista központ épületében.
Az egyes programok maximális létszáma 20 fő. Nagyobb létszám esetén csoportbontást ajánlunk több párhuzamos foglalkozás kiválasztásával (javasolt egy könyvtári, és egy múzeumi vagy levéltári program). 
A foglalkozások jól kapcsolhatóak magyar irodalom, történelem, művészettörténet tantárgyakhoz, de kapcsolódik a földrajz, biológia és egyéb területekhez is.
A foglalkozások időtartama: 40 perc (igény szerint alakítható)
Ajánlott korosztály: 3-12. osztályig (A foglalkozásokat a korosztályok szerint alakítjuk).

A foglalkozások a piarista intézmények számára ingyenesek, más intézményeknek a részvételi díj 700 Ft/fő

Kultúrtörténeti utazások Pest legrégibb könyvtárában (Piarista Központi Könyvtár)

I. Kódextől az e-könyvig, minikönyvtől az óriásokigKönyvtárpedagógiai foglalkozás

Láttál már középkori kódexet? Lapoztál már a könyvnyomtatás hajnalában készült félezer éves nyomtatványt? Tapintottál már pergament? Mitől könyv a könyv? Hogyan lett a három falut érő drága kódexből mindenki számára hozzáférhető nyomtatott könyv? Hogyan használták a könyveket az évszázadok során (leláncolt könyvektől a kölcsönkönyvtárig) ? Könyvkülönlegességek, csak nálunk őrzött ritkaságok bemutatása.

II. Hogy látták a világegyetemet az elmúlt évszázadokban?  Mi volt a GPS előtt?

Térképtörténeti foglalkozás. Hogy készültek a térképek régen? Fehér foltok: térképek a földrajzi felfedezések korából. Hajózási térképpel a világ körül. Csillagos ég régen és ma: mi van a világ középpontjában? Hogyan készültek a föld- és éggömbök? Térképek az iskolai oktatásban.

III. Biblia-kiadások a kódextől a minikönyvig

Milyen egy 750 éves Biblia-kódex? Első magyar fordítások Károli Gáspártól Káldi Györgyig.  A könyvnyomtatás kezdetéről származó többnyelvű bibliák. Különleges Bibliák a könyvtár gyűjteményéből. Mire használták még a Bibliát a korábbi évszázadokban? Tulajdonosok és Bibliáik, bibliás Rákócziak. Reformáció Bibliakiadásai. Összehasonlítjuk a különböző korok és felekezetek magyar fordításait. Metszetek, ábrázolások a bibliakiadásokban.

IV. Iskolai tankönyvek

Milyen könyvekből tanultak a diákok az elmúlt századokban? Milyen tankönyveket használtak a diákok a piarista iskolákban? Mióta van magyar nyelvű oktatás?
IV/1. Matematika és természettudományos oktatás 1850 előtt
Milyen tankönyveket használtak? Mit tanultak a régi diákok a természetrajz órán? Mi a lidérc hártyor és a közönséges édenc? Melyik tantárgy volt a tudákosság? Bepillanthatunk királyok és fejedelmek tankönyveibe is, de megnézzük, miből tanult Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály és Petőfi Sándor mint piarista diákok.
IV/2. Teleki Pál a budapesti Piarista Gimnáziumban
Milyen tankönyveket használt Teleki Pál? Kik voltak a tanárai? Élet egy piarista iskolában a 19/20. század fordulóján. Mi köze a gyorsírásnak a piaristákhoz?

V. 1848/49-es forradalom eredeti dokumentumai és helyszínei

V/1. Rendhagyó történelemóra a 48-as forradalom és szabadságharc dokumentumaival. A forradalom eseményeit korabeli újságok lapjait olvasva elevenítjük fel. A piaristák szerepe a forradalomban. Ki volt a branyiszkói hős? Szabadcsapat toborzás a Piarista Gimnázium udvarán.
IV/2. 1848-as emlékhelyek a pesti belvárosban a legifjabb márciusi ifjú, egy piarista diák, Ágay Adolf nyomdokán (belvárosi túra).

VI. Rendhagyó irodalomóra

VI/1. Könyvkülönlegességek, ritkaságok a 19–20.század magyar irodalmából (Petőfi Sándor, Fazekas Mihály, Csokonai Vitéz Mihály műveinek első kiadásai, Szerb Antal, Radnóti Miklós, József Attila dedikációi).

VI/2. Piaristák a magyar irodalomban. Piarista képversek (Mösch Lukács). Híres íróvá lett piarista diákok és könyveik. Hogy emlékeznek meg műveikben a piaristákról (Krúdy Gyula, Szerb Antal, Esterházy Péter, Juhász Gyula)? Piaristáknak dedikált kötetek (József Attila, Radnóti Miklós).

VII. Utazás a sárkányoktól az atomfizikáig

Természettudomány fejlődése a könyvek tükrében. Alkímiától a kémiáig. Bestiáriumok, herbáriumok, anatómiakönyvek. Természettudományos könyvek a kódextől a modern korig (botanika, orvostudomány, fizika). 

VIII. Piarista jelképek

Kalazanci Szent József ábrázolásai (metszetek, szentképek).
A piarista rend szimbólumai, jelképei, ex librisek. Piarista imádságoskönyvek régen és most. 

Párhuzamosan választható programok a Múzeum és Levéltár programjaiból:

Piarista Múzeum

Piarista Szabadulóépület
Szabadulószobából rengeteg van Budapesten... Na de szabadulóépületből? 
Járjatok Szerb Antal vagy Pilinszky János nyomában, és fedezzétek fel a piarista épület rejtett zugait és történetét!
Nyomozzatok, fejtsétek meg a rejtvényeket, de vigyázzatok, nehogy kifussatok az időből! 
A programot 3-5 fős csoportokban, 10 éven felülieknek ajánljuk, egyszerre párhuzamosan 3 csapatot tudunk indítani.

Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára

A) Három évszázad Pest szívében (rendhagyó történelemóra)

A résztvevők a budapesti piarista épületet (kápolna, aula, terasz stb.) bejárva ismerkedhetnek meg az I. világháború idején épült Duna-parti „palota” régi és mai arcával, a rendház és az iskola korábbi otthonaival és a hozzájuk kapcsolódó történetekkel.

B) A Levéltár kincseiből (rendhagyó történelemóra)

Levéltárunk a piarista rend közel négy évszázados magyarországi múltjának írásos emlékeit őrzi a rendalapító Kalazanci Szent József leveleitől kezdve munkás hétköznapokról és sorsfordító időkről szóló feljegyzéseken át sokezer egykori diák iskolai éveinek nyomaiig. A foglalkozás ebbe a sokszínű levéltári anyagba ad betekintést.

C) A régi piarista iskola (rendhagyó történelemóra)

A résztvevők az 1848 előtti piarista gimnáziumok életét ismerhetik meg egy rögtönzött színjáték szereplőiként, valamint iskolai iratok csoportmunkában végzett feldolgozásával. A feldolgozás hangsúlya bármely kiválasztott piarista gimnáziumra eshet.
 

D) A piarista iskola a 20. században (rendhagyó történelemóra)

A résztvevők a piarista gimnáziumok 20. századi sorsát ismerhetik meg egy rögtönzött színjáték szereplőiként, valamint iskolai iratok csoportmunkában végzett feldolgozásával. A feldolgozás hangsúlya bármely kiválasztott piarista gimnáziumra eshet.
 

Elérhetőség:

1052 Budapest, Piarista köz 1. (Erzsébet-híd pesti hídfőjénél)

Tel.: 1/486-44-78
Internet: https://pkk.piarista.hu
               https://archivum.piarista.hu
E-mail: pkk@piarista.hu

Csatolmány Méret
Konyvtarpedagogiai_foglalkozasok_PKK_v3.pdf 404.92 KB