Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Az első könyv a távcsőkészítésről avagy Galilei és a piarista oktatás

A piarista oktatás elindulása új szemléletet hozott a természettudományos oktatás rendszerébe a 17-18. században. Kalazanci Szent József fontosnak tartotta az olvasás és írás mellett a matematika oktatását is, mint a diákoknak kenyeret adó, praktikus tudományt. Ebben a szellemben tanítottak Kalazancius későbbi követői is, akik közül a firenzei piaristák szoros kapcsolatba kerültek Galileo Galileivel is, egyfajta titkári feladatokat is vállalva a tudós mellett. Galilei gyakorlati megfigyeléseken alapuló tudományos elvei pedig átkerültek a piarista oktatás elemei közé.

2022. 09. 28. – 09:29

Piarista közösségi élet

Főcím
Piarista közösségi élet
Szerző
Burgués, José Pascual SchP, Domokos György (ford.), Tőzsér Endre (lektor)
Kiadás helye
Budapest
Kiadó
Piarista Rend Magyar Tartománya
Megjelenés éve
2018
Sorozati cím
Piarista füzetek
Sorszám
22.
ISSN
1585-2210
ISBN
978-963-89610-0-6
Ismertető

José Pascual Burgués spanyol piarista atya - aki jelenleg generálisi rendtörténész és a központi levéltár felelőse a római anyaházban - a 90-es évek elején, tehát több évtizede írta ezt a könyvet. Megállapításai bizonyára azóta sem sokat veszítettek időszerűségükből. A rendi közösségek kisebb létszámúak lettek, és a közösségi élet több területén - többek között az ilyen értékes könyveknek köszönhetően is - jelentős előrelépések történtek.

Jól tudjuk azonban, hogy a közösséget folyamatosan, évről évre, napról napra kell építeni. Ehhez pedig érdemes olvasgatnunk Burgués atya könyvét, amely túl azon, hogy a piarista valóságra reflektál, rendkívül sok bölcs gonolatot merít a közösségi életről szóló gazdag irodalomból. Felhasználását elősegíti, hogy minden fejezet végén találunk kérdéseket, szempontokat mind az egyéni, mind a közösségi reflexióhoz.

Főtéma
Tárgyszó