Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A kassai Korán

A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.

2022. 09. 29. – 09:32

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc piarista szemmel

Az 1848-as kiállítás ötletét az adta, hogy a folyóiratok feldolgozása során mi magunk is nagy érdeklődéssel olvastuk a korabeli eseményekről szóló tudósításokat.  A folyóiratok sokfélesége (Pesti Hírlap, Kossuth Hírlapja, Világ, Budapesti Híradó, Nemzeti, Religio, Történelmi Lapok, Munkások Újsága, Életképek) nemcsak az eltérő politikai nézetek, a Habsburg-pártiak, konzervatívok, liberálisok, radikálisok bemutatására volt alkalmas, de általuk bepillantást nyerhettünk a korszak mindennapjaiba is: egy újságban jól megfért egymás mellett az áprilisi törvények elfogadásáról szóló beszámoló és a párizsi selyem reklámja. 

A kiállítás rendezésével a célunk az volt, hogy az eseményeket egy piarista diák szemével tekintsük át. A kiállítás első részében korabeli népszerű olvasmányokat (pl. Petőfi első kiadású művei), valamint 1848-ról szóló műveket mutattunk be. Felvillantottuk a kávéházak hangulatát is.  A piarista öregdiákok közül többen kiemelt szerepet játszottak a 1848-as eseményekben (Kossuth Lajos, Vasvári Pál, Klapka György, Perczel Mór stb.), iskolai értesítőjüket nagy kíváncsisággal nézték végig a mai piarista diákok. Erdősi Imre és Horváth Pius portréját mutattuk be a piarista tábori lelkészek közül. Az 1848-as törvények közül a piaristákat különösen érintette a tanügyi reform, melyben a szakrendszerű oktatás bevezetésére tettek kísérletet, a téma körüli vitát korabeli újságok jól tükrözték. A Piarista Múzeum tárgyakkal is színesítette kiállításunkat. Korabeli pénzek, utalványok közül a legnagyobb érdeklődés a kémpénzek kapták, az belül üreges, szétcsavarható 3 krajcárosok, melyek üzenet vagy nagyobb értékű aranydukát szállítására voltak alkalmasak. 

 

 

 

2015. 03. 24. – 17:04