Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Biblia Parisiensis (XIII. század közepe)

Könyvtárunk egyik féltett kincse, legrégibb kéziratos kódexünk az ún Biblia Parisiensis. A kötet a XIII. század közepén készült párizsi kódexmásoló műhelyben. Íróanyaga nagyon finom vékony pergamen (velum). A szöveget ún. littera parisiensis írással valószínűleg egy személy írta. A kódex elején megcsonkult, a hiányzó két levelet (Szt. Jeromos bevezetése a Vulgata szövegéhez) a 19. század elején, az újra kötéssel egy időben pótolták, és littera parisisensist utánzó írással kiegészítették.

2023. 01. 14. – 22:09

Both Ferenc piarista kötetének bemutatója március 11-én

A Piarista Rend Magyar Tartománya szeretettel meghívja Both Ferenc piarista, a temesvári piarista gimnázium egykori igazgatója könyvének bemutatójára.

Időpont: 2016. március 11., péntek, 17 óra

Helyszín: Piarista Gimnázium tanácsterme

(1052 Budapest, Piarista utca 1., II. emelet)

Both Ferenc SchP: Ötven év a temesvári piarista gimnázium történetéből (1885–1935)
sajtó alá rendezte Sas Péter

Sorozat: (Magyarország piarista múltjából, 9)

A megjelenteket köszönti Labancz Zsolt tartományfőnök.

A könyvet Sas Péter szerkesztő, képanyagát Koltai András levéltáros, sorozatszerkesztő mutatja be.

Részlet a könyv fülszövegéből:

"A minisztert és kíséretét az igazgatói irodába kísértem. A békeszerződés az íróasztalomon feküdt. ... A főigazgató a miniszternek jelentette, hogy ez a békeszerződés szövege, amire indulatosan kikapta azt a főigazgató kezéből, s az asztalra vágta. Bukaresti kísérete felháborodással jegyezvén meg, micsoda impertinencia, hogy én akarom megmagyarázni a miniszternek a békeszerződést, a helyzetet még jobban elmérgesítette. Távozásakor kijelentette, hogy a jövő tanévre német tanulókat nem szabad felvenni, s elrendelte a szertárak, osztályok párhuzamos román felírásait, ellenkező esetben be fogja zárni az intézetet. ... A zsidó líceumban kijelentette, hogy jövőre csak románul taníthatnak. ... Az iskolanővérek tanítása ellen erős szavakkal kelt ki, s őket teljes zavarba hozta."(1922. május 25.)

2016. 02. 25. – 16:22