Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A kassai Korán

A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.

2022. 09. 29. – 09:32

„Gyűjtsük össze a forradalom dokumentumait!” – 1956 a sajtó tükrében

„A magyar forradalom győzelme a világtörténelem egyik legváratlanabb és legnagyszerűbb eseménye. Hosszú éveken át ad majd reményt és mutat utat azoknak, akik reménytelen nyomorúságukban szabadabb és emberibb életre vágyódnak. De félő, hogy az, amit a forradalom napjaiban átéltünk, hogy az, ami ma még az élmény hitelességével és élességével él bennünk, az idők múlásával emlékké halványul, mondákká, legendákká ködösül” – e felhívással fordult olvasóihoz a Petőfi Párt (Nemzet Parasztpárt) napilapja, az Új Magyarország 1956. november 3-án. Kérték, hogy minden dokumentumot, képet, újságot az Országos Széchényi Könyvtárnak juttassanak el. A Piarista Központi Könyvtárban egy rendkívül értékes sajtógyűjteményt őrzünk, az atyák az 1956-os eseményekkel kapcsolatos újságokat, röplapokat összegyűjtötték. Ezekből készítettünk a diákoknak egy válogatást!

A kiállításban egy bő válogatás szerepel az október 23-tól kezdve november 4-ig megjelent újságokból. Forradalmi lapok, kommunista lapok éppúgy helyet kapnak a naponként rendezett bemutatóban, mint megyei és külföldi tudósítások. Külön kiemeltük az oktatással kapcsolatos eseményeket. November 3-i elképzelések szerint az oktatás jelentős reformokkal indult volna újra november 5-én, hétfőn. Az orosz nyelv mellőzése mellett javasolták például a – orosz nyelvészekhez köthető – nyelvelmélet elhagyását, a Szovjetunió történetének más európai országokhoz hasonló mélységű tanítását, a hittan újbóli bevezetését. Kérték, hogy a megsérült iskolákban is mindenképpen induljon meg a tanítás. A budapesti gimnázium akkori, Mikszáth téri épületében esett károkról készült fotók is megtekinthetők a kiállításon.  „Megkondultak újra a harangok” - olvashatjuk a Néphadsereg október 29-i számában. 1956 „nagy eseményei" mellett több, hasonló hétköznapi helyzet mutatkozik meg az újságok lapjain. 

1956-nak állít emléket Sík Sándor Egy fiú fekszik a földön című alkotása. Ez  a vers Sík egyik, valószínűleg 1962-ben keletkezett versnoteszében maradt fenn.
„A fiú arccal fölfelé fekszik.
Elúszik fölötte egy felhő és azt mondja:
Ki lesz, aki megmenekszik?”

A könyvtárban a kiállítás 2022. november 4-ig látogatható. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Esemény ideje
2023. 01. 10. – 16:52