A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.
A címben sorolt italok ma már természetes részét képezik az európai ember táplálkozásának. De ezek alapanyagai csak importcikként kerülhettek Európába, és ezért csak viszonylag későn kerültek be az európai ételkínálatba. A kávét az Európába betörő és Magyarország egy részét megszállva tartó törökök hozták Európába a 16. században. De a kávé kereskedelme a 17. század elején kezdődött velencei kereskedők közvetítésével. A tea és a csokoládé élvezete kicsit később, a 17. század közepén terjedt el Európában. Előbbi Kínából, az utóbbi pedig Dél-Amerikából. Először a jelentősebb gyarmatokkal rendelkező országokban, Angliában, Spanyolországban, Hollandiában lett népszerű, de hamar elterjedt egész Európában.
Ennek a kornak a tanúja könyvtárunk egyik kötete, Philippe Sylvestre Dufour (1622-1687) lyoni patikus, gyűjtő „Drey Neue Curieuse Tractätgen/ Von Dem Tranke Cafe, Sinesischen The, und der Chocolata” c. műve is. A mű első kiadása 1671-ben jelent meg. Könyvtárunk példánya kicsit későbbi, 1688-as kiadású. Dufour keleti ritkaságok iránt is érdeklődő műgyűjtőként, széleskörű kapcsolatokat épített kiutazókkal, világot látott, magas rangú személlekkel. Így levelezésben volt Athanasius Kircher jezsuitával is. Valószínűleg ez is közrejátszott témaválasztásában. Jelen munkája a teával, kávéval és csokoládéval mint gyógyító italokkal foglalkozik. A gyógyító hatások mellett az elkészítésükkel is foglalkozó kötet négy szép metszetet is tartalmaz. Az egyes fejezetek elején az érintett növényt mutatja be egy-egy a termőterületre jellemző „bennszülöttel”. A címlap elé kötött metszeten pedig egy asztal körül jelenik meg a három ital képviselője: a török kávéivó, a kínai teázó, és a dél-amerikai indián.