Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A felvilágosodás korának irodalma

Könyvtárunk nagy számban őrzi a felvilágosodás korának magyar irodalmi emlékeit. A piarista rend tagjai maguk is tagjai voltak ennek a szellemi irányzatnak, jelentős művekkel járultak hozzá a magyar irodalom kincsestárához.

Könyvtárunk állományában lévő eredeti művek:

Folyóiratok:

2023. 01. 15. – 07:35

Kávé, tea, csokoládé

A címben sorolt italok ma már természetes részét képezik az európai ember táplálkozásának. De ezek alapanyagai csak importcikként kerülhettek Európába, és ezért csak viszonylag későn kerültek be az európai ételkínálatba. A kávét az Európába betörő és Magyarország egy részét megszállva tartó törökök hozták Európába a 16. században. De a kávé kereskedelme a 17. század elején kezdődött velencei kereskedők közvetítésével. A tea és a csokoládé élvezete kicsit később, a 17. század közepén terjedt el Európában. Előbbi Kínából, az utóbbi pedig Dél-Amerikából. Először a jelentősebb gyarmatokkal rendelkező országokban, Angliában, Spanyolországban, Hollandiában lett népszerű, de hamar elterjedt egész Európában.

Ennek a kornak a tanúja könyvtárunk egyik kötete, Philippe Sylvestre Dufour (1622-1687) lyoni patikus, gyűjtő „Drey Neue Curieuse Tractätgen/ Von Dem Tranke Cafe, Sinesischen The, und der Chocolata” c. műve is. A mű első kiadása 1671-ben jelent meg. Könyvtárunk példánya kicsit későbbi, 1688-as kiadású. Dufour keleti ritkaságok iránt is érdeklődő műgyűjtőként, széleskörű kapcsolatokat épített kiutazókkal, világot látott, magas rangú személlekkel. Így levelezésben volt Athanasius Kircher jezsuitával is. Valószínűleg ez is közrejátszott témaválasztásában. Jelen munkája a teával, kávéval és csokoládéval mint gyógyító italokkal foglalkozik. A gyógyító hatások mellett az elkészítésükkel is foglalkozó kötet négy szép metszetet is tartalmaz. Az egyes fejezetek elején az érintett növényt mutatja be egy-egy a termőterületre jellemző „bennszülöttel”. A címlap elé kötött metszeten pedig egy asztal körül jelenik meg a három ital képviselője: a török kávéivó, a kínai teázó, és a dél-amerikai indián.

 

 

 

A szerzetesi életben is hamar megjelentek ezek az italok. Főként a kávé terjedt el gyorsan. Elsősorban a szemlélődő életmódot, a hajnali matutinumot rendszeresen végző rendek között. A biológiát is oktató piaristák között többen végeztek komolyabb botanikai kutatásokat. Ezek között van Katona Dienes [Dénes] (1782-1874), aki a sátoraljaújhelyi piarista rendházban töltött szolgálati ideje során, rövid nyomtatott tanulmányban foglalkozott a "kávéfával" és annak termesztésével is : Katona Mihály Dienes:  A kávéfának tökélyes megismertetése. - Sátoralja-ujhely : Weisz Mór, 1868. Egy másik munkájában a tea termesztésének lehetőségével foglalkozik: Értekezések a szelíd gesztenyefáról, a borok királyáról, a magyar theáról és indigóról. - S.Patakon : Nádaskay András, 1850. Mindkét kötet letölthető honlapunkról a linkekre kattintva.

Esemény ideje
2022. 09. 15. – 14:19