Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Az első könyv a távcsőkészítésről avagy Galilei és a piarista oktatás

A piarista oktatás elindulása új szemléletet hozott a természettudományos oktatás rendszerébe a 17-18. században. Kalazanci Szent József fontosnak tartotta az olvasás és írás mellett a matematika oktatását is, mint a diákoknak kenyeret adó, praktikus tudományt. Ebben a szellemben tanítottak Kalazancius későbbi követői is, akik közül a firenzei piaristák szoros kapcsolatba kerültek Galileo Galileivel is, egyfajta titkári feladatokat is vállalva a tudós mellett. Galilei gyakorlati megfigyeléseken alapuló tudományos elvei pedig átkerültek a piarista oktatás elemei közé.

2022. 09. 28. – 09:29

Könyvajánlók

Dogmafejlődés, dogmaértelmezés

Budapest : Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya : L' Harmattan, 2012. — 190, [1] p. ; 23 cm . — (Jezsuita könyvek : Isten és tudomány)

Spinelli: Kalazanci Szt. József

A kötet fülszövege

A tekintélyes spanyol családból származó Kalazanci József fiatal papként érkezik az Örök Városba. Hamarosan felfigyel rá, milyen sok gyermek csavarog otthontalanul és magára hagyottan a 16. századi Róma utcáin, s ennek nyomán arra a következtetésre jut, hogy azért kilátástalan a szegények helyzete, mert a tanulatlan gyermek szolgaságra van ítélve. Ekkor ötlik fel benne egy ingyenes népiskola alapításárnak gondolata..

Hosszas szervezés után és számos elutasítás ellenére végül néhány társának segítségével 1597-ben megnyílik a Szegény Gyermekek Ingyenes Iskolája, a Schola Pia. Az intézmény néhány év alatt példátlan hírnévre tesz szert. 1611-ben már ezer növendék tanul a falai közt, sok zsidó fiú is, akiket maga József hív meg az iskolába.

A siker miatt számos ellensége támad, és bár mindannyiszor tisztázza magát, élete utolsó éveiben nagyon kemény próbatétel vár rá: egy rendtársa rágalmai nyomán X. Ince páoa feloszlatja a rendet. Halálos ágyánál azonban kiderül, hogy a nép milyen tisztelettel néz föl rá: végeláthatatlan sorokban áradnak az emberek a betegágyához, hogy még egy utolsó áldást kapjanak tőle...

S miként József előre megjövendölte, a Piarista Rend nyolc évvel halála után újjá alakul, őt pedig 1727-ben szentté avatják.