Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Biblia Parisiensis (XIII. század közepe)

Könyvtárunk egyik féltett kincse, legrégibb kéziratos kódexünk az ún Biblia Parisiensis. A kötet a XIII. század közepén készült párizsi kódexmásoló műhelyben. Íróanyaga nagyon finom vékony pergamen (velum). A szöveget ún. littera parisiensis írással valószínűleg egy személy írta. A kódex elején megcsonkult, a hiányzó két levelet (Szt. Jeromos bevezetése a Vulgata szövegéhez) a 19. század elején, az újra kötéssel egy időben pótolták, és littera parisisensist utánzó írással kiegészítették.

2023. 01. 14. – 22:09

S[anctus] Stephanus

Cím és szerzőség
Főcím
S[anctus] Stephanus. Tragoedia filialis observantiae... titulo... Stephano de Csak... ab ... comitibus Stephano Ladislao[que] filiis caeteris[que] gymnasii Societatis Jesu Scepusii actoribus in scenam data anno Christi 1651 die 1. Januarii
Szerző
[Mártonfalvay László Ignác SJ]
Megjelenési adatok
Kiadás helye
[Leutschoviae]
Kiadó
[typ. Brewer]
Megjelenés éve
[1650]
Ismertető

Latin nyelvű iskola színjáték programja.  A darabban az Aposolok Cselekedetei (6-7.) alapján mutatták be Szent István első vértanú életét és halálát. A darabot a szepeshelyi jezsuita gimnáziumban vitték színre, a szereplők között volt Csáky István és Csáky László is, a mű dedikációja apjuknak, Csáky Istvánnak (1603-1662) szól. Feltételezhető szerzője Mártonfalvay László Ignác SJ, aki Szepeshelyen a poétika- és retorika professzora volt ekkor. A nyomtatvány egyetlen ismert példányát őrzi könyvtárunk (RMNY 2329).

Főtéma
Altéma
Csatolmány Méret
S_Stephanus-R5534_coll38.pdf 37.02 MB