Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Az első könyv a távcsőkészítésről avagy Galilei és a piarista oktatás

A piarista oktatás elindulása új szemléletet hozott a természettudományos oktatás rendszerébe a 17-18. században. Kalazanci Szent József fontosnak tartotta az olvasás és írás mellett a matematika oktatását is, mint a diákoknak kenyeret adó, praktikus tudományt. Ebben a szellemben tanítottak Kalazancius későbbi követői is, akik közül a firenzei piaristák szoros kapcsolatba kerültek Galileo Galileivel is, egyfajta titkári feladatokat is vállalva a tudós mellett. Galilei gyakorlati megfigyeléseken alapuló tudományos elvei pedig átkerültek a piarista oktatás elemei közé.

2022. 09. 28. – 09:29

Könyvajánlók

Az Ige asztalánál

Az Ige asztalánál : Szentírási elmélkedések a vasárnapi mise-olvasmányokról / Lukács László . — Budapest : Vigilia, 2009. — 456 p. ; 22 cm

Az első képeskönyv Kalazanci Szent József életéről

1758-ban jelent meg az első magyar nyelvű, rövid életrajz Kalazanci Szent József életéről. A Stefano Terzoli firenzei piarista eredetileg olasz nyelven, 1747-ben megjelent kis könyvecskéjében tíz történetet ír le Kalazanci Szent József életéből, aki akkor még boldoggá avatása előtt állt. A könyvecskét a piarista iskolákban tanuló ifjúság okulására szánta, tehát minden történethez rövid erkölcsi oktatási is fűzött, továbbá képeket is mellékelt. Gondolt arra is, hogy a könyvecske a diákokat ne csak lelkileg építse, hanem a tudományok terén is fejlessze, ezért a történetek az olasz mellett latin nyelven is olvashatóak voltak. A könyvecske hamarosan Magyarországra is eljutott és a magyar piaristáknak is megtetszett. Így született meg tíz évvel később, 1758-ban magyar és német fordítása. Magyar címe:  Buzgó ahitatosság, mellyet bóldog Calasanctius Jósef a Matre Dei az ahitatos oskoláknak és azokra gondot viselő szerzetes fiainak, (kik Clerici Regulares Pauperum Matris Dei Scholarum Piarum neveztettnek) fundatora maga istenes példa-adásival és sok rendbéli jó-tételivel, az ifjúságban fel-ébresztett.

Kalazanci Szent József ünnepén ennek a kötetnek Jakob Lidl (1696-1771) bécsi rézmetsző által készített rézmetszetes illusztrációival emlékezünk a rendalapítóra.

A teljes kötet megtalálható és olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtárban és Könyvtárunk honlapján is.

 

A gyernek Calasanctius

megharcol az ördöggel

A gyernek Calasanctius

vele egykorúakat tanít

A gyermek Calasanctius

jövendöl atyjának

A gyermek Calasanctius,

hogy elkerülje a bűt,

elhagyja Valentiát

Calasanctius papként

mennyei szózatot hall

és megalapítja

a Kegyes Iskolákat

Calasanctius csodálatosképpen

helyére teszi Turchi Ferenc

tanuló szemét

Calasanctius ismeri

a tanulók lelkiismeretének titkait

Calasanctius a megfulladt

csecsemőt anyjának élve adja vissza

Calasanctius meghallgatja

Cinquanta Erzsébet könyörgését

A Boldogságos Szűz

megáldja Calasanctius tanítványait

 

Esemény ideje
2022. 08. 25. – 11:34