Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A kassai Korán

A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.

2022. 09. 29. – 09:32

Könyvajánlók

"Élnek a relék!" - Kovács Mihály SchP Mikromatjának újjáéledése

Magyarország első informatikatanára (akkori nevén kibernetika) volt Kovács Mihály (1916-2006) piarista tanár. Az ő nevét viseli a budapesti Piarista Gimnázium fizika tanterme, amit talán az ország legszebb panorámájú fizika tanterme. Ebben a teremben került megrendezésre 2022. szeptember 30-án az idei év Kutatók Éjszakája rendezvénysorozata keretében a Neumann János Számítógéptudományi Társaság Mikromat-replika bemutatója. 

Kovács Mihály piarista fizikatanár a 60-as években kibernetika és fizika szakkörökön igyekezett a gyerekekkel megismertetni az akkori kor technikai színvonalának lehetőségei között a kibernetika/vezérléstechnika/informatika alapjait, ami a mai informatika oktatásának közvetlen előzménye volt. A szakkörökön kibernetikai játékok építése is folyt. Ezek közt kiemelkedő volt a Mikormat nevű kibernetikai játékgép megalkotása. A játékot egy Minivac 601 nevű építőkészlet továbbfejlesztésével, Kovács Mihály ötlete és útmutatása mellett a gimnázium diákja Woynarovich Ferenc (ma fizikaprofesszor) alkotta meg. Az 1966-ban készült prototípus a "Tücsök" nevet kapta. A kis mértékben módosított építőkészletet Mikromat névvel kezdték sorozatgyártani és forgalmazni.

Mikromat  A kibernetikai játékkészlet gyorsan elterjedt. Kovács Mihály a használatához egy vezérkönyvet is alkotott, ami bemutatja a készlet működését, példákat tartalmaz a kipróbáláshoz. A vezérkönyv honlapunkról letölthető.

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság szegedi informatikatörténeti kiállítása készítésekor merült fel az igény, hogy a látogatók gyakorlatban is kipróbálhassák a Mikromatot, melyhez egy replika építése volna szükséges. A Mikromat replikáját mutatták be az idei Kutatók Éjszakája rendezvényen.

Az előadások sorát Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya levéltárosa és Görbe László SchP piarista fizika tanár nyitotta Kovács Mihály életútjának és munkásságának bemutatásával. Az NJSZT részéről dr. Megyery Károly és Képes Gábor beszélt a Mikromat jelentőségéről és a replikával kapcsolatos tervekről. Dr. Woynarovich Ferenc, a Tücsök, így a Mikromat megalkotója ismertte a játék megalkotásának történetét.  Woynarovich Ferenc

Vid Gábor mérnök a Mikromat replika tervezője bemutatta az új eszközt, ami már korszerű technikai eszközöket használ. Például a replikánál lehetőség van miniszámítógéphez csatlakoztatni az eszközt, ami szélesre tárja a felhasználási lehetőségeket.

Bemutatták, hogy a mai informatika oktatásban is újra helyet kaphatna a Mikromatnak ez a megújított változata. A Mikromat replikához készülő, Kovács Mihály vezérkönyvét megújító új kézikönyv és a replika megépítéséhez szükséges dokmentáció ingyenesen elérhetővé válik a NJSZT fórumain és könyvtárunk honlapján is.

A replikák pedig élőben is kipróbálhatóak a szegedi informatikatörténeti kiállításban.

   
   
   
   
Esemény ideje
2022. 10. 03. – 09:33