Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

"Experimentum", kísérleti fizika

A piarista rend oktatásának mindig fókuszában volt a természettudományos oktatás. A rendalapító, Kalazanci Szent József a szegény sorsú diákok nevelésében az írás és olvasás mellett a praktikus ismereteket, elsősorban a matematika oktatását kiemelten végezte.

2022. 09. 27. – 09:28

Ötödikes diákok a piarista könyvtárban

Budapest XIV. Kerületi Jókai Mór Általános Iskola 5. évfolyamos diákjai látogatták meg intézményünket. A tanulóknak röviden bemutattuk piarista rend hazai művelődés történetében játszott szerepét, ugyanakkor a program összeállításánál arra törekedtünk, hogy felvillantsuk a szerzetesség és az egyház elmúlt évszázadokban játszott társadalom- és kultúrtörténeti szerepét, az emberek mindennapjait formáló hatását.


 

Az épületbejárás során a gyerekek megtekintették a piarista kápolnát, illetve a jelentősebb hazai szerzetesrendekről és azok oktatásban betöltött szerepéről hallhattak a rövid előadást. A könyvtárban azt a folyamatot követtük nyomon, hogy az idők folyamán miként alakult ki a könyv ma ismert formája, hogyan változott a könyvek használati módja, s hogy miként lettek sokféle ismeret hordozóivá. Láthattak az ötödikesek pergamenlapot, vízjeles papírt, 750 éves kódexet éppúgy, mint 450 éves könyvet, 300 éves orvostudományi munkát, és belelapozhattak 17. századi tankönyvekbe is.

 

A piarista szabadulószoba feladatai révén pedig a gyerekek a piarista múlt egy-egy mozzanatát élményszerűen, interaktívan ismerhették meg. Az diákok a délelőttöt a kápolna orgonájának a megtekintésével zárták.

 

 

Esemény ideje
Kincseinkből
Ki
2023. 06. 20. – 09:22