Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A kassai Korán

A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.

2022. 09. 29. – 09:32

Tragicus fortunae ludus

Cím és szerzőség
Főcím
Tragicus fortunae ludus in coronatis ... Conradini Sveviae et Friderici Austriae ultimorum ducum repraesentatus ...
Alcím
ab ... juventute episcopalis universitatis ... Cassoviensis in scenam datus, dum ... Andreae Petes .. de re literaria bene meritis proemia distribuerentur
Szerző
[Manigai János SJ]
Megjelenési adatok
Kiadás helye
Leutschoviae
Kiadó
typis Breverianiss
Megjelenés éve
[1700]
Ismertető

Jezsuita iskoladráma latin nyelvű programja. A darab történeti példákkal mutatja be, hogy még az uralkodók sincsenek védve a bukástól, forrásként Justus Lipsius több művére hivatkozik.  A darab szerzője Manigai János SJ (1672-1727) lehetett, aki a kassai jezsuita gimnáziumban a poétika tanára volt 1700-ban (Lukács: Catalogi VI. p. 2., Lukács: Catalogus II. p. 938.). A kassai jezsuita gimnázium diákjai adták elő, a szereplők névsora olvasható a műben. Az iskoladráma egyetlen fennmaradt példányát könyvtárunk őrzi. 

Főtéma
Altéma
Csatolmány Méret
Tragicus_fortunae-M72_Coll26_m.pdf 12.98 MB