Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Könyvajánlók

A magyar piarista rendtartomány történeti névtára 1666-1997

Cím és szerzőség
Főcím
Catalogus religiosorum Provinciae Hungariae Ordinis Scholarum Piarum
Alcím
A magyar piarista rendtartomány történeti névtára 1666-1997
Szerző
Léh István SchP (adatgyűjt.), Koltai András (sajtó alá rend.), Jelenits István SchP (bev.), Balanyi György (függelék)
Megjelenési adatok
Kiadás helye
Budapest
Kiadó
METEM
Megjelenés éve
1998
Sorozati cím
METEM könyvek
Sorszám
21.
ISSN
1217-2669
ISBN
963-8472-41-3
Ismertető


Léh István (1890-1983) piarista több mint ötven évig volt a novíciusok elöljárója Vácon és Budapesten, és emellett évtizedekig dolgozott a magyar piaristák történeti névtárának összeállításán. A rendtartomány levéltárából (familiákból, rullákból, suffragiumokból) gyűjtött adatokat öt darab, fióknyi dobozt megtöltő cédulakatalógusban rögzítette. Gyűjteményéből 1990-ben számítógépes adatbázis, 1998-ban pedig nyomtatott kötet készült, amely a Magyarországon valaha élt piarista szerzetesek legfontosabb életrazi adatait (születés, szerzetesi fogadalmak, halálozás, működésük évenkénti bontásban) taralmazza a kezdetektől napjainkig.
A kötet mutatóiból az egyes piaristák kikereshetők szerzetesi nevük (a 18. század közepéig kizárólag ezt használták), a rendbe belépési idejük és rendtartományuk szerint szerint is. (Az első magyarországi piaristák ugyanis a lengyel és német provinciákból érkeztek, a 20. század politikai változásai nyomán pedig sokan az új, szlovákiai és a a romániai rendtartományok tagjai lettek.) A kötet függelékében megtalálható a rendtartomány Balanyi György által írt rövid, latin nyelvű története, a rendházak, provinciálisok, piarista püspökök és akadémikusok jegyzéke.
Az elektronikus kiadás számára a kötetet 2020-ban a szerkesztő újratördelte, így az formájában kevéssé eltér az eredeti, nyomtatott kiadástól. Ugyanakkor javította a sajtóhibákat, az alfabetikus besorolási hibákat, és pótolt egyes nyilvánvaló hiányokat is.
 

Főtéma