Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

"Experimentum", kísérleti fizika

A piarista rend oktatásának mindig fókuszában volt a természettudományos oktatás. A rendalapító, Kalazanci Szent József a szegény sorsú diákok nevelésében az írás és olvasás mellett a praktikus ismereteket, elsősorban a matematika oktatását kiemelten végezte.

2022. 09. 27. – 09:28

Könyvajánlók

Dogmafejlődés, dogmaértelmezés

Budapest : Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya : L' Harmattan, 2012. — 190, [1] p. ; 23 cm . — (Jezsuita könyvek : Isten és tudomány)

Trias laureata

Cím és szerzőség
Főcím
Trias laureata, id est Sancti Apollonius, Arianus & Philemon, persequente christianos Dioecletiano martyrium passi, & ab ... juventute Academiae Cassoviensis Societatis Jesu in scenam dati
Alcím
dum ... munificentia ... Georgii Fenyvesi episcopi Agriensis ... de re literaria bene meritis praemia distribuerentur
Szerző
[Borza Mihály SJ]
Megjelenési adatok
Kiadás helye
[Leutschoviae]
Kiadó
[typ. Brewer]
Megjelenés éve
[1692]
Ismertető

Diocletianus császár idejében három ókeresztény vértanú történetét feldolgozó iskolai színjáték latin nyelvű programja. A kassai jezsuita gimnáziumban mutatták be, a kiadvány Lőcsén jelent meg a könyvdíszek tanúsága szerint. Az iskoladráma feltételezhető szerzője Borza Mihály SJ (1672-1752), aki 1692-ben a kassai jezsuita kollégium az alsó osztályban (principista, parvista) tanított, és az iskolai színjátszás felelőse volt (Lukács: Catalogi V. p. 398., Lukács: Catalogus... I. p. 118.). A színlap egyetlen ismert példányát őrzi könyvtárunk.

Főtéma
Altéma
Csatolmány Méret
Trias_laureata-R5534_coll37_0.pdf 38 MB